6 Şubat 2011 Pazar

İmar Planına ilişkin itiraz hakkımızı nasıl kullanabiliriz ?

Beyoğlu Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planıyla ilişkin itiraz dilekçelerinin Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Plan ve Proje Müdürlüğü'ne hitaben kaleme alınması ve en geç 14 Şubat 2011 tarihine kadar Beyoğlu Belediyesi'ne verilmesi gerekiyor.

  1. Her yurttaş itiraz etmek istediği konuyla ilgili olarak tek başına itiraz edebileceği gibi belli bir konu ya da alan ile ilgili olarak o konu ya da alan nedeni ile "menfaati ihlal" edilenler ortak bir itiraz dilekçesi verebilir. 
  2. İtiraz dilekçesi verenlerin planın askıdan inmesinden sonra dava açması mümkün: Prosedür ve olasılıkları şu şekilde özetlenebilir:  imar planları 30 gün süresince askıya çıkarılır ; anılan 30 günlük süre aynı zamanda "itiraz" süresidir ;  planların 30 gün sonda askıdan inmesi ile 60 günlük "dava açma süresi" başlar ; hem süresi içinde itiraz etmeyenler hem de planların askıdan inmesini izleyen 60 gün içinde dava açmayanlar ilgili imar planının iptali istemi ile dava açamazlar (ama bunun istisnaları olabiliyormuş); süresi içinde itiraz edenler için ise itirazlarının yanıtını 60 günlük bir süre için bekleme  hakkı vardır ; itirazlarına 60 gün içinde yanıt verilmeyen ilgililer takip eden 60 gün içinde dava açabilirler.
  3. Her bir itiraz konusu için ayrı ayrı dilekçe verilebilir.  Ancak, bir kişinin kendisini, yaşadığı kenti ve/veya kentin yaşadığı parçasını etkileyen bölümleri ile ilgili itirazlarını tek bir dilekçe de sunabilir.
  4.  Dava açılması düşünülmeyen hususlarla dava açılması düşünülenleri beraber ileri sürmek doğru olmayacaktır. Ayrıca, birbiri ile ilişkileri dolaylı olan alanlar ile ilgili itirazları aynı dilekçede belirtmek de "usuli" sorunlar çıkarabilir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen ölçütlerin her bir somut olay bağlamında değerlendirilmesi ve buna uygun olarak karar verilmesi yerinde olacaktır.

1 yorum:

handan dedi ki...

Dilekçelerin nasıl yazılacağı konusunda yardımcı olur musunuz
iyi çalışmalar, elinize sağlık