11 Şubat 2011 Cuma

Cihangirli "İmar Planı"na Karşı Belediye Önündeydi!

Cihangirliler Beyoğlu Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nı bugün Belediye önünde protesto etti; yarın da sanatçıların katılımıyla planın olumsuz yönlerini semt sakinleriyle paylaşacak.
İstanbul - BİA Haber Merkezi
11 Şubat 2011, Cuma

Cihangir Semt İnisiyatifi, Beyoğlu Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na tepkisini bu kez Tünel Meydanı'nda bulup Belediye önüne kadar gerçekleştirilen bir yürüyüşle gösterdi.

Cihangirliler ve destekçileri ellerinde ''Sanatıma Dokunma'', ''Tarihime Dokunma'',  ''Yeşilime Dokunma'', ''Katılın, geleceğimizi birlikte savunalım.'', ''Bu planda biz yokuz.'', ''Bu plan sizin için diyorsunuz, bize mi sordunuz?'' yazılı dövizlerle projeye itiraz dilekçelerini vermek için belediyeye doğru yürüyüşe geçtiler.
İnisiyatif üyesi Ayşe Özdemir Cihangir semt sakinlerinin dün akşam (10 Şubat) Belediye Başkanı Ahmet Nisbah Demircan ile yaptığı toplantıyı değerlendirerek, ''Başkan bizi ikna edebileceğini sanıyordu ancak ciddi bir dirençle karşılaştı. Amacımız sen bizi planın yapılış sürecine dahil etmedin ve ancak biz bu planın farkındayız ve itiraz ediyoruz demekti ve de başardık'' dedi.

Basın bildirisinin ardından mikrofonun Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsüne verilmesi üzerine ise Özdemir ''Bu siyasetin içine dahil olan ve CHP ile ilgili bir hareket değil bir Cihangir Semt İnisiyatifi Hareketidir. Lütfen bu ikisini karıştırmayın" diyerek İnisiyatif üyeleri beraberinde getirdikleri pankartları yanlarına alarak belediye önünden uzaklaştılar.

Belediye önünde basın açıklaması

Basın açıklamasında ''Sözde koruma amaçlı imar planına itiraz etmek için buradayız. Hayatımıza, yeşilimize, sanatımıza tecavüz ediliyor. Bugüne kadar yüzlerce kişi yazılı dilekçeler ile plana itirazlarını sundu ancak hala Belediye Başkanı ekranlara çıkıp şimdiye kadar sadece 48 kişinin itiraz ettiğini iddia edebiliyor ve halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu plan toplumsal katılımı, demokrasiyi ve uzlaşıyı rafa kaldırmıştır. Aylardır biz bu planda yokuz diye tepkimizi dile getiriyoruz. Keşke bu plan düzeltilebilir, üzerinde değişiklikler ile kabul edilebilir bir plan olsa. Ancak projenin toptan kaldırılması ve yerine güzelliklerden, halktan, haktan ve demokrasiden yana olan katılımcı bir politika ile oluşturulmuş bir plan yapılmalıdır. İtiraz dilekçelerimiz eğer kabul edilmezse bir sonraki yolumuz idari yargıya başvurma ve yürütmeyi durdurma talepleri olacaktır.'' dediler.

Sanatkarlar Parkı'nda da buluşulacak

Cihangirliler 12 Şubat (Cumartesi), saat 14.00'te ise Roma Bahçesi'nde(Sanatkarlar Parkı) buluşup çözüm için tüm Beyoğlu sakinleri ve destek veren sanatçılarla birlikte tepkilerini kamuoyuna sunmaya hazırlanıyor. (ELV/EÖ)

Plana Mahkeme Yolu Göründü

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce Beyoğlu ilçesinin bir bölümüne yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Uygulama Plan, “yeşil alanların yok edilerek imara açılacağı ve mevcut kentsel dokunun bozulacağı” gerekçesiyle bölge halkının tepkisini çekti. Halk, ‘yürütmenin durdurulması ve noktasal ve bütünsel olarak planın iptali’ için ayrı ayrı dava açmaya hazırlanıyor.
Beyoğlu ilçesinde Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tophane’nin bulunduğu tarihi ve turistik bölge, 1993’te alınan kararla “Kentsel SİT alanı” ilan edilmişti. İmar planları 18 yıldır yılan hikayesine dönen bölgeye yönelik İBB’nin hazırladığı plan nihayet son şeklini aldı. Ancak içerdiği çok sayıda değişiklik halkın tepkisini çekti. İBB Meclisi’nde onaylandıktan sonra 14 Ocak 2011’de askıya çıkan plan bir aylık süre sonunda 14 Şubat’ta askıdan indirilecek. Halk, mahalle derneklerince ‘Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu’ öncülüğünde hazırlanan itiraz dilekçelerini bugün Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na sunacak."