14 Şubat 2011 Pazartesi

İTİRAZLAR YAPILDI

"Dükkan Vergim 30 Liradan 800 Liraya Çıktı; Nasıl İtiraz Etmem!"

Beyoğlu Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına itiraz edenlerden kitap dükkanı sahibi Ayşe Doğan, "Geçen sene 30 lira olan vergim bu sene 800 liraya çıktı. Sırf insanlar burayı terk etsin ve gitsin diye atılan adımlar bunlar" dedi.
İstanbul - BİA Haber Merkezi
14 Şubat 2011, Pazartesi

Cihangirlilerin Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planına itiraz dilekçelerini vermeleri için son gün. Aşırı vergi artışından şikayet edenler, yaşadıkları mahallenin çehresinin değiştirilerek ticarethane dönüştürülmesinden endişe edenler "Koruma Planı"na karşı çıkıyorlar. İtiraz dilekçesi vermek isteyenlerin 16.30'a kadar süreleri var.

"İnsanlar Beyoğlu'nu terk etsin diye...."

Erken saatlerde belediyeye gelenlerden kitapçı dükkanı sahibi Ayşe Doğan ''Bu hale itiraz edilmeyecek gibi değil ki. Geçen sene 30 lira olan vergim bu sene 800 liraya çıktı. Sırf insanlar burayı terk etsin ve gitsin diye atılan adımlar bunlar" dedi.

İtiraz dilekçelerine ne zaman yanıt alacaklarını soran yurttaşlara belediye yetkilileri ''Dilekçeler burada incelendikten sonra Belediye Meclisine gönderilecek ve oradan gelecek cevap beklenecek. Ancak bunca dilekçe hemen nasıl toplansın da hemen cevap verilsin?'' şeklinde yanıt veriyor.

Aynı belediye görevlisi, projenin bir provokasyon aracı olarak kullanıldığını savundu; önce tüm sivil toplum kuruluşlarını proje aşamasında çağırdıklarını iddia etti; ardından da "Kaldı ki, Beyoğlu bir Yunan kenti değil bütün herkesi bir meydanda toplayalım" dedi.

Cihangir Semt İnisiyatifi ve Beyoğlu'ndaki diğer semt dernekleri "Plan"a karşı çıkış gerekçelerini şöyle açıklamışlardı:

"Beyoğlu'nu büyük bir alış-veriş merkezine dönüştürecek bu plan ile İstanbul'un en önemli tarihsel kent merkezlerinden biri olan Beyoğlu talan ediliyor. Yeni rant alanları yaratılıyor. Yeşil alanlar yok ediliyor.
"Plan Beyoğlu'nu turizm, kültür ve eğlence merkezi olarak tanımlarken Cihangir, Ayazpaşa, Çukurcuma, Tophane gibi konut bölgelerinin yok edilmesinin önü açılıyor. Kamusal kullanım alanları (spor, oyun, dinlenme ve yeşil alanlar) yok ediliyor.

"Bize kalanlar ise sosyal ve ekonomik sorunlar, işsizlik, aşırı kalabalıklaşmış, gürültülü ve kirli bir kent.Semt sakinleri ilgiyle karşıladıkları çağrıda önerilenleri gerçekleştirmeye girişirlerse, İstanbul'u bir uçtan ötekine kat eden "kentsel dönüşüm" projelerine karşı bir direnme mevzisi daha açılmış olacak." (ELV/EÖ)